Archive by Author

Családpolitikák változóban

október 20th, 2010 by sharky under Írásaim. No Comments.

A címre kattintva letölthető a Családpolitikák változóban című írásom. További letöltési lehetőség: Családpolitika könyv

Szikra Dorottya: Családtámogatási rendszerek Európában történeti perspektívában. [Family Policies in Europe in a Historical Perspective.] In. Simonyi Ágnes (szerk.) Családpolitikák változóban. Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet, Budapest, 2010. 9-19. old.

Szikra Dorottya: Franciaország, Lengyelország, az Egyesült Királyság, a Német Szövetségi Köztársaság, Norvégia és Spanyolország családtámogatási rendszere. [Family Policies in France, Poland, United Kingdom, Germany, Norway and Spain.] In. Simonyi Ágnes (szerk.) Családpolitikák változóban. Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet, Budapest, 2010. 20-42. old

Tags:, , , , .

spacer

A szociálpolitika másik arca

október 20th, 2010 by sharky under Írásaim. No Comments.

Fajvédelem és produktív szociálpolitika az 1940-es évek Magyarországán. [The Other Face of Social Policy. Racism and Productive Social Policy in the 1940s’ in Hungary.] In Századvég, Új folyam, 48. szám, 2008. 2. szám. pp35-77., 2008.

A Teljes írás elérhető itt.

Tags:, , .

spacer

Budapest Intézet – Manka Goes to Work

május 4th, 2010 by sharky under Írásaim. No Comments.

A Budapest Intézet gondozásában megjelent a Visegrádi országok gyerekellátásait elemző on-line kötet, a Manka Goes to Work.  Tanulmányomban a lengyel és a magyar családtámogatási rendszerek történeti fejlődését elemzem. A teljes kiadvány letölthető itt: manka_goes_to_work_2010

New on-line book on child care institutions in the Visegrád countries:
Download here: manka_goes_to_work_2010

Tags:, , .

spacer

A Portfolio.hu az európai családtámogatási rendszerekről

május 4th, 2010 by sharky under Írásaim. No Comments.

“Az a mód, ahogy az egyes nemzetek elnyerték függetlenségüket a történelem során, alapvetően meghatározta a kialakult jóléti politikák irányait – írja az egyik tanulmány szerzője, Szikra Dorottya. Mély történelmi okokkal is magyarázható, amiért Magyarországon egyfajta opcionális családpolitika alakult ki, míg Lengyelországban implicit családpolitika jellemző máig is, ahogy Csehországban is, bár a csehek esetében szoktak explicit családpolitikáról is beszélni. ”
 

 A teljes cikk elolvasható ezen a linken.

Tags:, .

spacer

„Aki nem dolgozik, ne is egyék”?

október 11th, 2009 by sharky under Írásaim. No Comments.

Közös írásom Ligeti György szociológussal RomaPage-en. (English-language version)

2008. október 1. 
SZIKRA DOROTTYA – LIGETI GYÖRGY
 
 Ameddig mind nyilvánvalóbbá válik, hogy a magyar gazdaság a környező országokéhoz képest alulteljesít, a gazdasági verseny nem kielégítő, s az állam a GDP 50%-át centralizálja, addig sem a kormány sem az ellenzék nem tud a gazdaság élénkítését, egyben a szociális feszültségeket csökkentő programot felmutatni. Az egymással évek óta párbeszédet sem folytató kormány- és ellenzéki pártok nyilatkozatai most egybecsengenek, amikor a legszegényebb rétegek szociális támogatásának megvonásáról szólnak, s a számukra nyújtott segélyt további feltételekhez akarják kötni. A közbeszédben jól észrevehetően eluralkodik az „aki nem dolgozik, az ne is egyék” toposza. Mindeközben egyre aggasztóbb a probléma etnicizálódása, valamint a szélsőjobboldal térnyerése.

(tovább…)

Tags:, , .

spacer

„A szociálpolitika másik arca”

október 11th, 2009 by sharky under Írásaim. 1 Comment.

Írásom: „A szociálpolitika másik arca” címmel a zsidók elleni törvények és a szociálpolitika kapcsolatáról a két háború között, az Élet és Irodalom LII. 15. szám (2008. április 18.)

SZIKRA DOROTTYA
A szociálpolitika másik arca

Produktív szociálpolitika és a “zsidótörvények”1

Az alábbi tanulmányban a hazai szociálpolitika történetének három aspektusára szeretném ráirányítani a figyelmet: egyrészt bemutatom, hogy a kettészakadt szociálpolitikai rendszer, amelynek rendszerváltás utáni történetét legutóbb Szalai Júlia foglalta össze2, nem új keletű jelenség, hanem történelmi konstrukció, amelynek gyökereit megtaláljuk az I. világháború előtt, és kikristályosult formában megmutatkozik a két világháború közötti “szociális állam” felépítményében is. (tovább…)

Tags:, , , .

spacer

„Út a semmibe”

október 11th, 2009 by sharky under Írásaim. No Comments.

„Út a semmibe” címmel írtam meg a véleményemet az „Út a munkába” kormányzati programról a HVG 2008/15-ös lapszámába.

Az írás teljes egészében elolvasható a HVG oldalán.

Tags:, .

spacer