Archive for október, 2009

„Aki nem dolgozik, ne is egyék”?

október 11th, 2009 by sharky under Írásaim. No Comments.

Közös írásom Ligeti György szociológussal RomaPage-en. (English-language version)

2008. október 1. 
SZIKRA DOROTTYA – LIGETI GYÖRGY
 
 Ameddig mind nyilvánvalóbbá válik, hogy a magyar gazdaság a környező országokéhoz képest alulteljesít, a gazdasági verseny nem kielégítő, s az állam a GDP 50%-át centralizálja, addig sem a kormány sem az ellenzék nem tud a gazdaság élénkítését, egyben a szociális feszültségeket csökkentő programot felmutatni. Az egymással évek óta párbeszédet sem folytató kormány- és ellenzéki pártok nyilatkozatai most egybecsengenek, amikor a legszegényebb rétegek szociális támogatásának megvonásáról szólnak, s a számukra nyújtott segélyt további feltételekhez akarják kötni. A közbeszédben jól észrevehetően eluralkodik az „aki nem dolgozik, az ne is egyék” toposza. Mindeközben egyre aggasztóbb a probléma etnicizálódása, valamint a szélsőjobboldal térnyerése.

(tovább…)

Tags:, , .

spacer

„A szociálpolitika másik arca”

október 11th, 2009 by sharky under Írásaim. 1 Comment.

Írásom: „A szociálpolitika másik arca” címmel a zsidók elleni törvények és a szociálpolitika kapcsolatáról a két háború között, az Élet és Irodalom LII. 15. szám (2008. április 18.)

SZIKRA DOROTTYA
A szociálpolitika másik arca

Produktív szociálpolitika és a “zsidótörvények”1

Az alábbi tanulmányban a hazai szociálpolitika történetének három aspektusára szeretném ráirányítani a figyelmet: egyrészt bemutatom, hogy a kettészakadt szociálpolitikai rendszer, amelynek rendszerváltás utáni történetét legutóbb Szalai Júlia foglalta össze2, nem új keletű jelenség, hanem történelmi konstrukció, amelynek gyökereit megtaláljuk az I. világháború előtt, és kikristályosult formában megmutatkozik a két világháború közötti “szociális állam” felépítményében is. (tovább…)

Tags:, , , .

spacer

„Út a semmibe”

október 11th, 2009 by sharky under Írásaim. No Comments.

„Út a semmibe” címmel írtam meg a véleményemet az „Út a munkába” kormányzati programról a HVG 2008/15-ös lapszámába.

Az írás teljes egészében elolvasható a HVG oldalán.

Tags:, .

spacer